top of page
fjellkjede

Kompetansemegler

Våre rådgivere kan hjelpe deg til en enklere vei til suksess via forskning og innovasjon!

Hvem kan få hjelp?

🔹 For utviklingsansvarlig/CTO’s i SMB:  

Du jobber med produktutvikling og aner at forskning kan bidra til forbedringer – men bedriftens tid og ressurser er begrensede. Vi kobler deg med forskere som kan hjelpe deg å innovere effektivt og finne finansiering til utviklingen, samt potensielt få dekket en betydelig del av utviklingskostnadene via virkemiddelapparatet. 

🔹 For daglige ledere i vekstbedrifter og gründere:  

Du har en idé, men trenger FoU-partnere og finansiering for å skalere. Kanskje du allerede har en prototype, men mangler ressurser for å teste den vitenskapelig? Kompetansemegling gir deg tilgang til forskningsmiljøer og støtteordninger som tar din idé fra konsept til marked. 

🔹 For offentlige utviklingsrådgivere:  

Du vil bruke forskning for å finne løsninger på samfunnsutfordringer, men sliter med å finne riktig forskningspartner. Vi hjelper deg å koble på forskere og skaffe støtte til bærekraftige tiltak. 

🔹 For innovasjonsledere i næringsklynger:  

Medlemmer i din klynge trenger bedre tilgang til forskningsbasert kunnskap. Vi hjelper deg å strukturere og finansiere prosjekter som gir verdi for hele nettverket ditt. 

🔹 For studenter i Trøndelagsregionen/Trøndelag: Er du student som tar en Master eller Bachelor i Trøndelag og ønsker at din oppgave skal bidra til reelle innovasjonsprosjekter? Vi kobler deg med relevante bedrifter med spennende og krevende problemstillinger, og vil sørge for at du får økonomisk støtte i forbindelse med arbeidet. NB – begrenset antall får støtte! 

 

📌 Lurer du på om dette gjelder deg? Kontakt oss for en uforpliktende prat! 

Virkemiddelaparatet

Strategi, aktivitet, styringsmetode, formål, slagplan, road map, forarbeid, planlegge, saksliste, layout og målsetting. Kjært barn har mange navn og fun fact - ordet prosjekt har 57 norske synonymer og 117 engelske! Når du som bedrift skal lete og søke på offentlig finansiering av prosjekter er det avgjørende å forstå definisjonene og kravene virkemiddelapparatet har. Dette kan vi i Thams Innovasjon hjelpe deg med, slik at du raskt får avklart hvilke støtteordninger som passer til ditt utviklingsløp og bistand til å forme og gjennomføre prosjektet slik at resultatene kan brukes/nyttiggjøres. 

Hvordan fungerer støtte- og virkemiddelapparatet? 

Når vi snakker om støtte- og virkemiddelapparatet for forskning, innovasjon og næringsutvikling, kan det ofte virke som en kompleks labyrint av muligheter, søknadsprosesser og finansieringskilder. Men i bunn og grunn handler det om én ting: å gi gode ideer en reell sjanse til å lykkes. 

For å gjøre det enklere å forstå, kan vi se på støtteordningene som et flernivåsystem, der hvert nivå har sitt mandat og sine virkemidler. Vi deler det inn i internasjonalt, nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. 

Internasjonalt nivå - Samarbeid over landegrenser 

På det øverste nivået finner vi støtteordninger som er laget for å styrke internasjonalt samarbeid og sikre at gode ideer kan konkurrere på en global arena. 

✅ Hvem passer det for? 

  • Bedrifter, virksomheter og forskningsmiljøer som vil jobbe med internasjonale partnere. 

  • Aktører som ønsker å utvide til et europeisk eller globalt marked. 

✅ Eksempler på forvaltere og ordninger: 

  • EIC (European Innovation Council) –  er forvalter av kanskje verdens største program for høyteknologiske løsninger med globalt potensial. 

  • Horisont Europa – EUs store forsknings- og innovasjonsprogram. 

  • EØS-midler – finansiering for samarbeid mellom Norge og andre europeiske land. 

  • Interreg - EU-programmet Interreg fokuserer på prosjekter som fremmer regional utvikling over landegrensene. 

Nasjonalt nivå - Støttemidler for hele Norge

Dette er en del av grunnmuren i støtteapparatet vårt og favner ordninger som gjelder for hele landet. Her finner vi de store, overordnede virkemidlene, ofte tilpasset norske næringslivsbehov, utviklings- og forskningsmiljøer. 

✅ Hvem passer det for? 

  • Norske bedrifter, kommuner, offentlige og private virksomheter, forskere og gründere som trenger midler for å utvikle innovative løsninger. 

  • Selskaper som ønsker finansiering for forskning og utvikling (FoU). 

✅ Eksempler på forvaltere av ordninger og ordninger: 

  • Forskningsrådet – gir støtte til forskningsprosjekter i næringslivet og akademia. 

  • Innovasjon Norge – hjelper bedrifter med tilskudd og lån for vekst og innovasjon. 

  • Enova – støtter investeringer i energitiltak, bedre energi- og klimaløsninger for bygninger til næringslivet og private hjem. 

  • SkatteFUNN – gir skattefradrag for bedrifter som investerer i forskning og utvikling. 

Regionalt nivå - Tilpasset behovene i hver landsdel

Her finner vi ordninger som er tilpasset de unike behovene i ulike deler av landet vårt. De behov Oslo-regionen har, er ikke nødvendigvis det samme som virksomheter og næringsliv i Nordland eller på Vestlandet. 

✅ Hvem passer det for? 

  • Bedrifter, offentlige og private virksomheter og forskningsaktører som jobber med regional utvikling. 

  • Næringsklynger og nettverk som ønsker å styrke samarbeid i sin region. 

✅ Eksempler på ordninger: 

  • FORREGION – forskningsbasert innovasjon i norske regioner. 

  • DistriktForsk (Trøndelag Fylkeskommune) – støtte til forskning i distriktene. 

  • Enova - Klima- og energisatsinger i industrien 

Lokalt nivå - Skreddersydd for din kommune

Til slutt har vi den mest målrettede støtten: de midlene som gis lokalt i kommuner og næringshager. Dette er ofte mindre ordninger, men med stor effekt for dem det gjelder. 

✅ Hvem passer det for? 

  • Små bedrifter, gründere og lokalsamfunn som trenger støtte for å realisere ideer. 

  • Prosjekter med stor betydning for lokalsamfunnets utvikling. 

✅ Eksempler på ordninger: 

  • Kommunal støtte til prosjektrelaterte tiltak - støtte til spesifikke tema fra din kommune.  

  • Kommunale næringsfond – støtte til etablering og vekst av småbedrifter. 

  • Lokale innovasjonsmidler – spesialtilpassede ordninger for kommunale behov. 

Distriktforsk

Via DistriktForsk tilbyr Trøndelag Fylkeskommune bedrifter og kommuner i regionen støtte til å utvikle forskningsprosjekter og samarbeide med forskningsmiljøer. Vi starter alle som nybegynnere og gjennom DistriktForsk kan “forskningsumodne” virksomheter få hjelp til å komme i gang med innovasjonsarbeid ved å søke støtte til både forprosjekter og kvalifiseringsprosjekter. Støtte gis til videreutvikling av en prosjektidé.

 

Bedrifter kan f.eks. motta økonomisk støtte på inntil 300.000 kroner i forprosjektene og inntil 700.000 kroner i kvalifiseringsprosjekter, med en prosjektvarighet på 3 til 12 måneder. DistriktForsk er en del av FORREGION-programmet og er finansiert av Kommunal - og distriktsdepartementet (KDD). Målet er å styrke forskningsbasert innovasjon i Trøndelag, spesielt i distriktene. 

I tillegg kan bedrifter få hjelp gjennom kompetansemeglere, som gir råd og veiledning i utviklingen av FoU-prosjektene dine. DistriktForsk støtter også studentoppgaver, hvor bedrifter kan samarbeide med bachelor- eller masterstudenter i Trøndelag utenfor Trondheim. Erfaringen er at dette bidrar til verdifull kunnskap, innovasjon og forskning innen lokale bedrifter og er til nytte for alle involverte. 

Distriktforsk - Forprosjekt

SkatteFunn

SkatteFUNN er en skattefradragsordning for bedrifter som skal utvikle en ny vare, tjeneste eller produksjonsprosess. Alle næringer og selskapsformer kan søke om SkatteFUNN-godkjenning for sitt FoU-prosjekt, og det er bedriften selv som velger tema for prosjektet. SkatteFUNN- prosjektet skal benytte FoU-metoder for å løse klare FoU-utfordringer, og frembringe konkret, ny kunnskap og nye løsninger. 

SkatteFUNN er en ordning som gir rett til fradrag i skatt for kostnader til forskning og utvikling.  Fradrag i skatt kommer i tillegg til inntektsfradrag for forskning- og utviklingskostnader og utgjør 19% av prosjektets totale kostnader (18,5% for store virksomheter). Ordningen administreres av Forskningsrådet i samarbeid med Skatteetaten. 

Innovasjonsprosjekt i Næringslivet

Næringslivet har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere en bærekraftig fremtid. Styrket konkurransekraft og innovasjonsevne er også viktig for å løse store samfunnsutfordringer og for å utvikle flere verdiskapende og bærekraftige næringer. Forskningsrådet finansierer derfor prosjekter som kan styrke eksisterende næringsliv og danne grunnlag for nytt. Formålet med IPN er å støtte bedrifter som sammen med partnere ønsker å gjennomføre et prosjekt som omfatter forskingsbasert innovasjon og/eller som skal demonstrere ny teknologi. Prosjektene skal føre til samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger fra prosjektet blir tilgjengelige for flere.

 

Utlysningen er rettet mot bedrifter, og midlene skal gå til innovasjonsprosjekter med omfattende innhold av/som består av industriell forskning (IF) og/eller eksperimentell utvikling (EU). Det er sterk konkurranse om midlene, som igjen skal bidra til at de beste prosjektene får midler og gode ideer en sjans til å lykkes.

 

De forventede resultatene kan være et nytt produkt, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess eller en ny måte å levere produkter og tjenester på. Også vesentlige forbedringer, eller nye egenskaper ved eksisterende produkter, tjenester eller prosesser hos bedriftene, kan være et resultat.

 

Forskningsrådet vil stimulere bedrifter til å investere i FoU som kan bidra til bærekraftige innovasjoner og verdiskaping. Det gis støtte bedrifter som går i front med forskningsbasert innovasjon som et middel for å nå FNs bærekraftsmål og som ser forretningsmuligheter i å nå disse målene.

bottom of page